
Bir tartışma esnasında Türkiye’nin önde gelen sınav yayınevlerinden Oksijen Yayınları Genel Müdürü Alper Can, oldukça karmaşık bir mekanizma anlattı. Sınav yayıncılığının Türkiye’nin en çok satan yayınları olduğunu ifade etti. Biz de merak ettik, bu konuyu Oksijen Yayıncılık’tan Alper Can ile görüşelim dedik. Birçok soru sorduk, cevaplar aldık.
Oksijen Yayıncılık Kimdir?
Oksijen Yayıncılık 2021 yılında kurulmuş. Ülke pandemiden çıkmış/çıkmak üzere. Yayın sektörü birçok yenilikle mücadele içerisinde. Eğitim alanında çok fazla değişiklik yapılmakta. Oksijen Yayınları, 14 özel zincir eğitim kurumu, 220 özel okul, 650 özel eğitim kursu, milyonlarca öğrenci ve yüzbinlerce öğretmenin elinde, masasında ve çantasında olmanın gururunu yaşayan bir yayınevi. Öncelikle Türkiye’nin önemli ve saygın yazarlarıyla çalışıyorlar. Her bir yazarın daha önce çalışmış olduğu yayınlarda onlarca kitabı bulunmakta. Oksijen yazarlarının birinci önceliği öğrencileri en iyi şekilde en doğru soru ve konularla sınava hazırlamak. Bunun için de MEB müfredatı ve ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavlar rehber. Özetlersek, Oksijen Yayınları tüm yazar ekibiyle güncel müfredata en uygun kitapları yazmaya çalışıyor. Sektörde durmak, aslında durmak değildir geriye gitmektir çünkü sektör çok dinamik. Gelecekte yayıncılık sektörünü dijitalleştirme anlamında ve kurumsal yayıncılık konusunda en pratik ve verimli yayınevi olma konularında büyük hedefleri olan bir yayınevi. Aynı şekilde baskı ve kurumsal hizmet anlayışımızı yurt dışına taşımayı, yurt dışında eğitim veren birçok köklü, eğitim kalitesi yüksek öğretme anlayışını da ülkeye getirmeye çalışıyorlar.
Rakamlarla Oksijen Yayıncılık
2020 yılında kurulan Oksijen Yayıncılık bünyesinde 3 farklı marka var. Bu
Markalar; NFT, OKSİJEN ve METAFORM.
Nft: 190 Kitap, 30.000 Sayfa, 120.000’den Fazla Soru
Oksijen: 80 Kitap, 20.000 Sayfa, 80.000’den Fazla Soru
Metaform: 15 Kitap, 4.000 Sayfa, 12.000’den Fazla Soru
Oksijen Kitapları her yıl yaklaşık olarak 600 bin öğrenci ve 50 binden fazla öğretmen tarafından kullanılmakta ancak bu sayılar her geçen yıl artmakta.
Öncelikle, Oksijen Yayınları Genel Müdürü Alper Can Kimdir?
Alper Can, İnkilap Yayınları, Timaş Yayın Grubu gibi büyük firmalarda yayın ve baskı tecrübeleri edinip Türkiye’nin büyük eğitim yayınların üst düzey yöneticilik yapmış. 2021 yılına gelindiğinde erken yaşta başladığı iş hayatında yeni bir girişim kurmaya karar verdi ve Türkiye’nin en iyi Türkçe yazarlarından biri ve yine Türkiye’nin en büyük eğitim lojistiği ve tekstil üretimi yapan iş adamıyla bugün faaliyetlerini yürüttüğü Oksijen Yayıncılık’ı kuruyor.
Yayınladığınız kitaplarla ilgili en unutulmaz başarı hikayeniz nedir?
Oksijen Yayınları olarak yayınladığımız kitaplar kısa sürede birçok başarıyı getirse de en unutulmaz başarımız çıkarmış olduğumuz TYT Hızlı Kamp kitabı olabilir. Bu kitabı öğrencilerden ve çalıştığımız eğitim kurumlarından gelen talep üzerine hazırladık. Kadrolarımız üzerinde çok çalışarak soru modellerini titizlikle tasarladı ve en önemlisi öğrencinin kısa sürece tüm TYT’yi tekrar etmesini, başlarken bir deneme sınavı çözmesini bitirdiğinde de bir deneme sınavı çözmesini sağladık. Bu deneme sınavlarını ve kitap içerisindeki tüm kazanım temelli soruları aynı zamanda OKSİMETRE isimli aplikasyonumuza işaretlenmesini istedik ve sonucunda öğrenci bu kitaba başlamadan kazanım değerlendirmesini gördü. Kitap boyunca tüm TYT kazanımlarıyla ilgili soruları çözdü ve sonunda yine deneme sınavına girerek burdaki kazanım durumunu analiz etmiş oldu. Birçok öğrenciden bu kitap ile ilgili mesajlar aldık ve sonucunda o sene sınavda bu kitapta sorulan sorularak çok yakın sorular çıkmıştı. Bizim de en büyük başarı hikayelerimizden biri haline geldi bu proje.
Yayıncılık sektöründe karşılaştığınız en büyük zorluklar nelerdir ve bu zorlukların üstesinden nasıl geliyorsunuz?
Yayıncılık sektörü birçok sektörü ilgilendiren bir kesişim noktası. Bu sebeple çok fazla sorunla başa çıkabiliyoruz demek gerekebilir. Basılı kaynaklar içerdiği için kağıt hammaddesini kullanıyoruz. Ülkemiz geçmişte kağıt üretimi konusunda büyük hacimlere sahip olsa da şu anda kullandığımız kağıtların tamamı yurt dışından ithal olarak gelmektedir. Bunun sonucu olarak da dünyadaki birçok gündemden etkilenmektedir. Bir kitabın en büyük maliyet hacmini oluşturan kağıdın bu kadar etkilenebilir materyal olması sebebiyle öğrenciye en faydalı içerikle birlikte en uygun ürünleri de sunma arzumuzu gerçekleştirmek adına çok mücadele veriyoruz. Geri dönüşüm oranı en yüksek kağıtları araştırarak, ÖSYM’nin ve MEB’in sınavlarda kullandığı kağıt renginden tutun gramajına kadar birebir aynı kağıtla ürünlerimizi hazırlamaya gayret ediyoruz. Bu yüzden dünyadaki gelişmeler bu mücadelemizi zorlaştırıyor diyebiliriz. Aynı zamanda eğitim müfredatının sürekli olarak değişmesi ve uzun vadeli planlar yapılmıyor olması sürekli olarak yeni soru modelleri yazmamıza sebebiyet veriyor. Bu da doğru içeriğin öğrencinin karşısına çıkma süresini uzatabiliyor.
Oksijen Yayıncılık, eğitimde fırsat eşitliğini sağlama konusunda nasıl bir yaklaşım sergiliyor?
Oksijen Yayıncılık eğitimde fırsat eşitliği konusunda ülkemizde her coğrafya da aynı şartlarda eğitimin verilemediğinin bilincinde. Ülkemizde son dönemlerde meydana gelen doğal afetlerde süreç devamında eğitim çok fazla etkilenmekte. Çünkü bir deprem olduğunu düşünün. O şehirde okullar, eğitim kurumları, kitapçılar yok olabiliyor. Burada yaşayan öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için hem dijital içeriklerimizi artırıyoruz hem de doğrudan bu şehirlerimizdeki öğrenci ve öğretmenlere kitaplarımızı ulaştırıyoruz. Doğal afetlerden bağımsız olarak Türkiye’nin tüm coğrafyasında kaliteli eğitim materyallerine ulaşımı sağlamak adına imkanı olmayan bölgelere orada görev yapan öğretmen ve yöneticilerimizin desteği ile birlikte kitaplarımızı ücretsiz olarak ulaştırmaktayız. Şu ana kadar kurumumuza gelen hiçbir eğitim desteği talebini karşılıksız bırakmadığımız gibi yayınevi olarak yaptığımız işin eğitim olması sebebiyle bu konuda ekstra sorumluluk hissediyor ve bizzat ziyaretler yaparak eğitim fırsatını olması gerektiği kadar bulamayan bölgelere içeriklerimizi ulaştırmaya gayret ediyoruz.

Kurum yayınlarınızın özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
Oksijen Yayınları içerik ve fiziksel özellikler olarak birçok yayınevinden farklı olarak en güncel soru modellerini tasarlayarak ve bunu sürekli olarak geliştirerek öğrencilerin sınav süreçlerine başarılı katkılar sunmaktadır. Kitaplarımızın hiçbirinde boş içerik olmayan sayfalara yer vermeyerek çevre bilincinin gelişmesine ve doğaya katkı sunmaya çalışırken içeriklerimizde de hiçbir zaman ezbere soru modellerine yer vermeyerek daima güncel, kazanım temelli sorulara yer veriyoruz.
Oksijen Yayıncılık olarak gelecek beş yıl içinde hangi yeni projeleri hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?
Oksijen Yayıncılık olarak önümüzdeki 5 yıl boyunca öğrencilerin konu eksiklerini kapatabilecek konu anlatım videolarının en ulaşılabilir haliyle sunulmasını hedefliyoruz. Bu proje ile başarmak istediğimiz en önemli husus uzun süren videolarla öğrenciyi asıl hedeften uzaklaştırmak yerine doğrudan eksik olunan alt kazanıma odaklı kısa ve pratik bilgiler içeren ve ekran süresini belirli seviyede tutan içerikler hazırlayarak öğrenciye en pratik şekilde sunmak. Bir başka proje olarak ise “GİBİ” projemizi başlatmayı hedefliyoruz. Bu proje ile öğrencilerin çözemedikleri soruları ve eksik oldukları alt kazanımları dikkate alarak sınavda çıkmış bu kazanımların sorularını ve aynı şekilde bu soru modeli, kazanımına uygun aynı onun “GİBİ” soruları karşısına getirmek. Bir öğrenci basılı materyalde çözdüğü soruların sınavda nasıl karşısına çıkabileceğini düşünürken bu proje ile hem çözdüğü soruların sınavdaki karşılıklarını görecek hem de çözdüğü ya da çözemediği sorular “GİBİ” sorulara dijital olarak ulaşacak.
Eğitim yayıncılığı alanında gözlemlediğiniz en önemli trendler nelerdir?
Son yıllarda renklendirilmiş ve görsel içerikli soru modelleri trend olmakta. Bu birçok alanda olduğu gibi bu alanda da biraz fazlaya kaçılabilecek bir gidişat. Görüyoruz ki bu trend sebebi ile birçok kitap içerikleri çok alakasızca renklendirilmiş ve trende uygun hava yaratılmakta. Örneğin yeni nesil soru formatında sorularda görsel yorumlama kabiliyeti değerlendirilirken birçok soru bankası soruya katkı sunmayan ve çözümüne etki etmeyecek görselleri ekleyerek hem boşa kağıt israfı yapmakta hem de öğrencinin zamanını/parasını boşa harcamakta. Biz bu trende olması gerektiği şekilde katkı sunmaktayız ve görsel yorumlama sorularımızı titizlikle seçmekteyiz.
Öğrencilerden aldığınız geri bildirimler ürünlerinizi nasıl şekillendiriyor?
Öncelikle Oksijen Yayıncılık yaşayan bir yayınevi. Yani her mecrada ulaşıma açık ve 3dk ortalama ile en kısa sürede dönüş yapan yayınevi konumundayız. Öğrenciler bize Instagram, Twitter, LinkedİN, mail ve telefon yoluyla hızlıca ulaşmakta. Aynı şekilde öğretmenlerimizde bize bu şekilde ulaşmakta. En önemli kısmı ise her eleştiri olumlu ya da olumsuz, her tavsiye, her soru bizim için çok değerli ve doğrudan akademik kadromuza iletilmektedir. Bir öğrenci karşılaştığı soruyu çözemeyip hata olarak nitelendirmek yerine bize ulaştığında bir öğretmenimiz doğru şekilde çözümünü yapıp anlatımıyla birlikte kendisine dönüş sağlamaktadır. Aynısını öğretmenlerimiz için de uygulamaktayız. Bunun haricinde gelen tavsiyeleri de haftalık olarak raporlama sağlayarak dikkate almakta ve dinamik gelişim süreçlerimizin içerisinde faydalanmaktayız.
Kaliteli içerik üretimi konusunda izlediğiniz süreçler nelerdir?
Kaliteli içerik istiyorsanız öncelikle kaliteli bir süreç oluşturmak zorundasınız. Bunun için de çok yatırım yapmak zorundasınız. Oksijen Yayıncılık bu sürece çok önem vermektedir. Üretilen içeriklerimizi Türkiye’nin önde gelen yazar kadroları meydana getirmesine rağmen tüm içeriklerimiz, en basit haliyle bir deneme sınavı dahi 6 farklı öğretmene farklı zamanlarda gönderilerek çözülmesi isteniyor ve tüm öğretmenlerden gelen dönüş sonrasında bu içerikler video çözüm yapımına gönderiliyor. Video çözümden de çözülüp onay geldikten sonra Türkçe öğretmenleri vasıtasıyla metin anlamında kontrolleri sağlanıp en son Yayın Yönetmeninin onayı ile hazır hale geliyor. Tüm bunlar Türkiye’de bir yayınevi için çok maliyetli ve zaman alıcı unsurlar olsa da Oksijen Yayıncılık olarak bu konu en önem verdiğimiz konular arasındadır.
Oksijen Yayıncılık'ın uluslararası pazarlara açılma planları var mı?
Oksijen Yayıncılık olarak eğitim içeriği hazırlamaktayız. Bu da her ülke için farklı içerikler demek. Şuana kadar sadece Türkiye eğitim müfredatı ve modeli için ürünler çıkarmış bulunmaktayız. Bu kaliteyi sürdürülebilir kılmak adına Türkiye’de daha fazla odaklanma düşüncesindeyiz.
Pandemi süreci yayıncılık stratejilerinizi nasıl etkiledi?
Pandemi süreci kesinlikle eğitimin uzaktan da verilebileceği ve alınabileceği bir konu olduğunu biz hatırlattı. Biz Türkiye’nin en hızlı uzaktan eğitime adapta olan ekibiyiz. Okulların kapandığı haftadan 2 hafta sonra 550.000 öğrenci katılımlı ve güvenlikli online deneme sınavı yapmış ekibiz. Aynı şekilde uzaktan eğitimde öğrencilerin bir adım uzağında olduğumuzu halen hissettirmekteyiz. Bu süreçle birlikte her projemizde öğrencinin ulaşılabilirlik seviyesini geliştirerek ürünlerimizi hazırlamaktayız. Her deneme sınavımızın aynı zamanda online değerlendirme sistemi, her kitabımızın uzaktan erişilebilir dijital kopyası ve video çözümleri bulunmakta. Bu gibi süreçleri bir daha yaşamayı asla istemeyiz ama her daim hazır olmakta bizim görevimiz.
Comentarios