top of page

Tasarım odaklı fuar Furnishings & Design Istanbul, ilkleri gerçekleştirecek


Türkiye mobilya sektörünün çatı kuruluşu Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED), mobilya sektörünü ve tasarım dünyasını bir araya getirmek için kolları sıvadı. MOSFED’in organize ettiği, 19-21 Eylül tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan Furnishings & Design Istanbul (FDI), Türkiye’nin ilk tasarım odaklı fuarı olmaya aday. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, 13 Ağustos Salı günü Sofitel İstanbul düzenlenen basın toplantısında, Furnishings & Design Istanbul kapsamında yürütülecek çalışmaları ve detayları paylaştı.

 

Türkiye, dünyanın 7. büyük mobilya ihracatçısı

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, öncelikle sektörün geldiği noktalara değindi: “Sektörümüz, son 20 yılda ihracat yapan, dış ticaret fazlası veren, ülke ekonomisine ciddi katkı sunan bir endüstri haline geldi. Sahip olduğumuz üretim gücü ve pazarlama faaliyetleri ile dünyanın 7. büyük mobilya ihracatçısı durumuna geldik. Bu başarının devamı endüstrinin merkezine ‘tasarımı’ yerleştirmekle mümkün olabilir. Ancak özgün tasarımlarımızın zayıf kalması hızımızı kesiyor. Durum böyle iken, tasarımcı ile üreticiyi bir araya getiren, verimli buluşmalara ve deneyimlere olanak tanıyan bir organizasyona, özgün tasarımların önemini ortaya koyan, ‘sıradan olmaktan çıkmanın’ etkili yöntemlerini görünür kılan bir sergileme alanına ihtiyaç vardı. FDI, markalara tasarım odaklı güçlü bir sıçrama noktası yaratmak için dizayn edildi.”

 

Türkiye’de ilk: Fuarda geri dönüşüm laboratuvarı kurulacak

Sürdürülebilirlik vizyonuyla da dikkat çeken Furnishings & Design Istanbul’da kullanılan tüm stantlar ve malzemeler, fuarın ardından geri dönüşüm işleminden geçirilerek okullara yönelik farklı malzemelere dönüştürülecek. Ahmet Güleç, Onaranlar Kulübü ile yürüttükleri projeyi anlattı: “Onaranlar Kulübü ile kuracağımız FDI geri dönüşüm laboratuvarında (ReUpcycle Lab) biriken atıkları yeniden değerlendireceğiz. ReUpcycle Lab’ta bu yıl kullanılan dekor materyalleri; satranç seti, geri dönüşüm kutuları, oyun alanları olarak yeniden tasarlanacak. MOSFED olarak biz, bu ürünleri ihtiyaç sahibi okullara ileteceğiz. Böylece hem sosyal bir fayda sağlayacağız hem de atık üretiminin azaltılmasına katkıda bulunacağız. Ayrıca, Onaranlar Kulübü, ev dekorasyon ürünleri de tasarlayacak. Bu ürünler Design House kreasyonuna dahil edilerek ziyaretçilere sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimseme ve destekleme fırsatı sunacak.”


Mobilyadan aydınlatmaya, ev tekstilinden aksesuara kadar iç mekân tasarımının yenilikçi, özgün tasarımların buluşacağı fuarda neler olacak?

- Fuarda ürün sergileme alanlarının yanı sıra, FDI Stage ve FDI Talks adı altında bir alan olacak. Bu bölümde sohbetler ve tartışmalar gerçekleştirilecek.

- Designer-to-Business (D2B) alanı olacak. Buradaki program kapsamında tasarımcılar, üreticilerle bir araya getirilecek, iş ilişkileri kurmalarına olanak sunulacak. Türkiye fuar organizasyonlarının alışık olduğu B2B görüşmelerinden farklı olan D2B, bu alanda bir ilk olacak.

- FDI New Horizon Exhibition adı altında bir sergileme alanı olacak. Mesleki yolculuklarının farklı aşamalarındaki bağımsız Türk tasarımcılar, bu sergi alanında ürünleriyle ağırlanacak.

 

Hedef: Türkiye’yi, dünya tasarım alanında marka yapmak 

Ahmet Güleç, ayrıca geleceğe odaklandıklarının altını çizdi: “FDI ile ‘tasarımı’ endüstrinin kalbine yerleştirerek evlerde, iş yerlerinde, açık, kapalı bütün kamusal alanlarda kaliteli bir stil ve duruş yaratmak istiyoruz. Hedefimiz mobilya başta olmak üzere dekorasyon ekosisteminin özgün bir görünüme kavuşmasını sağlamak, dünyanın ilgiyle takip ettiği bir etkinlik haline dönüştürmektir. Aynı zamanda sonraki yıllardaki organizasyon için de hazırlık yapıyoruz. İstanbul’u bir tasarım merkezi haline getirebiliriz. Türkiye’yi de dünya tasarım alanında marka yapabiliriz.”

 

“Tasarım, marka kimliğini güçlendirir”

FDI Tasarım Komitesi’nin Başkanı ve Özyeğin Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Er tasarımın önemine dikkat çekti. “Tasarım fark yaratır, kimlik yaratır, ayrıştırır ve marka kimliğini güçlendirir. Tasarım yapan markalarımız var; ama sayıları çok az. Bu sayıyı artırmak için tasarım ekosisteminin ne olduğunu, nelerden oluştuğunu ve eksik yapılanları anlatmak gerekiyor. FDI, tasarım ekosisteminin güçlü öğreticisi, sergileyicisi, bilgi ve deneyim anlatıcısı olabilir. Bunlar çok önemli misyonlar ve bunun olması için güçlü destekçimiz MOSFED ile birlikte Tasarım Komitesi olarak yoğun bir çalışma dönemi geçirdik. Çalışmalarımız hem bu yıl hem de sonraki yıllar için devam ediyor. Temel amacımız sektörün ve ülkenin yüksek yararı.”

 

Tasarım Komitesinde kimler var?

FDI’da sergilemesi yapılan bütün ürünler, Tasarım Komitesi tarafından özgünlük ve tasarımcı ile çalışma kriterlerine göre belirlendi. FDI Tasarım Komitesi’nde yer alan isimler şu şekilde: Özyeğin Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpay Er, iç mimar ve tasarımcı Ahmet Raşit Karaaslan, mimar Aynur Yılmaz, yüksek iç mimar Cem Cemal Çobanoğlu, stratejik iletişim danışmanı Cengiz Ayyıldız, endüstri ürünleri tasarımcısı ve iç mimar Ece Yalım, tasarımcı, küratör ve eğitmen Erdem Akan ve endüstriyel tasarımcı Şule Koç.

Comentários


bottom of page