Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), turizmden yeteri kadar pay alamayan destinasyonları öne çıkartmak amacıyla Turizm Yüzyılı projesini başlatmıştı. Projenin başlangıç şehri olarak ise Burdur seçildi. TÜRSAB, bölgeyi anlatmak ve tanıtmak için 2-3 Ekim tarihlerinde Turizm Yüzyılı projesinin Burdur etkinliğini düzenlendi.
İlk olarak, 2 Ekim Çarşamba günü TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ev sahipliğinde Burdur Lavanta Tepesi Hotel’de Turizm Yüzyılı Burdur Lansman Toplantısı gerçekleşti. Toplantıya, Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, DEİK Başkanı Nail Olpak, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar; bürokratlar, akademisyenler, turizm sektör temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Hedef: Burdur’un konaklanan da bir şehir olması
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya açılış konuşmasında, turizmde artan uluslararası rekabete dikkat çekerek tam anlamıyla keşfedilmemiş destinasyonların gündeme getirilmesi, hatırlatılması, verimli şekilde tanıtılması, pazarlanması gerektiğini belirtti ve ekledi: “Burdur turizmini ortak akılla geliştirmeyi hedefliyoruz. Turizmin kent ekonomisi için katma değer yarattığı, turizm girdisinin bölgede yaşayanlara katkı sağladığı bir Burdur hayal ediyoruz. Burdur’u geçip gidilen değil, konaklanan, gezilen, vakit geçirilen bir şehir olarak görmek istiyoruz. Bu güzel kenti tarihi ve kültürel değerleri, gastronomisi, el değmemiş güzellikteki doğasıyla, öne çıkan bir destinasyon olarak konumlandırmalıyız.”
Turizm Yüzyılı projesi katma değer oluşturacak
Toplantıda konuşan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Burdur’da devam eden üç antik kent kazı çalışmasının da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi hocaları tarafından sürdürüldüğünü vurguladı ve kültür turizminin yanı sıra spor turizmi, gastronomi turizmi gibi alanlarda da önemli adımlar attıklarını kaydetti.
DEİK Başkanı Nail Olpak ise yaptığı konuşmada, TÜRSAB’ın ortaya koyduğu Turizm Yüzyılı projesinin katma değer oluşturduğunu dile getirdi ve Burdur’un kamuoyunda tanınırlığı konusunda eksiklikler olduğunu ifade etti: “Salda Gölü, Sagalassos ve Kibyra Antik Kenti, İnsuyu Mağarası gibi önemli yerlerin Burdur’da yer aldığı birçok insan tarafından bilinmiyor. Kendi değerlerine sahip olma noktasında çok fazla bozulmamış bir alt yapıyla Burdur önümüzde duruyorsa bundan sonraki süreçte daha fazla sahip çıkmak hepimizin görevidir.”
Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan da yaptığı konuşmada Burdur’un sahip olduğu ekolojik zenginlikleri korumaya ve tanıtmaya yönelik adımlar atılacağını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Geleneklerimizi, Teke Yöresinin baskın kültürünü mutlaka çok iyi anlatmamız, çok iyi tanıtmamız ve planlı bir şekilde bu çalışmaları yürütmemiz son derece önemli. Umut ediyorum ki bu çalışmalar ile birlikte Burdur güzel ve önemli bir destinasyon merkezi olacaktır.”
Burdur turizminde gelişim potansiyeli taşıyan alanlar
Konuşmaların ardından, TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi İlker Ünsever, geçtiğimiz mayıs ayında 45 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Turizm Yüzyılı Arama Konferansı’nın çıktılarını paylaştı. Çıktılara göre Burdur turizminin geleceği için seyahat acentalarının hazırlayacakları tur paketleri büyük önem arz etmekte. Ünsever, Burdur’un kültür ve gastronomi turları için önemli bir destinasyon olarak yapılandırılması konusundaki görüşün öne çıktığını vurguladı; alternatif olarak spor ve toplantı turizmi açısından da Burdur’un önemli potansiyel taşıdığını belirtti. Ünsever, ayrıca Burdur’un yöresel kültürel zenginliği çerçevesinde festivaller düzenlenmesi, doğa ve macera turlarının organize edilmesi, balon turları yapılması, yürüyüş rotaları düzenlenmesi gibi önerilerin de hayata geçmesinin kent turizmine katkı sağlayacağını söyledi.
Salda Gölü balon turları ile izlenecek
Turizm Yüzyılı projesi kapsamında kültür turizminin yanı sıra spor turizmi, gastronomi turizmi gibi alanlarda da çalışmalar yapılıyor. Bu proje ile dünyanın dikkatini çeken ve Burdur sınırları içerisinde bulunan Salda Gölü üzerinde balon turizmi de başladı.
Turizm Yüzyılı projesinin Burdur etkinliğinin ikinci gününde, Salda Gölü üzerinde onlarca balon gökyüzünde havalandı. TÜRSAB’ın bu özel etkinliğine; gazeteciler, akademisyenler, sosyal medyadan isimler, seyahat acentası temsilcileri ve turizm öğrencileri katıldı. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, kültür turizmi kapsamında Kapadokya, Pamukkale gibi destinasyonlarda düzenlenen ve büyük ilgi gören balon turlarının Burdur turizmine katkı sağlayacağını ifade etti. Turizm Yüzyılı projesinin en önemli hedeflerinden birinin harcama potansiyeli yüksek turistleri Türkiye’nin farklı destinasyonlarına çekmek olduğunu vurgulayan Bağlıkaya, yılda milyonlarca yabancı turist ağırlayan Antalya’ya çok yakın olan Burdur’un bu pazardan pay alabileceğine dikkat çekti.
“Aşk akan çeşme” ve “Gladyatörler” binlerce yıldır Burdur’da
TÜRSAB Turizm Yüzyılı etkinliğinin ikinci günü, balon turu organizasyonun ardından Burdur’un doğal güzellikleri olan Kibyra ve Sagalassos antik kentlerinin gezisiyle sonlandı.
Aşk çeşmesi olarak da bilinen Antoninler Çeşmesi’nin içinde bulunduğu Sagalassos antik kenti ve Gladyatörler Şehri denilen Kibyra antik kentinde kazı çalışmaları devam ediyor. Sagalassos 2009’da, Kibyra ise 2016 yılında UNESCO’nun Dünya Geçici Miras Listesi’ne girdi. Şehrin diğer gezilecek yerleri arasında İnsuyu Mağarası, Karacaören Baraj Gölü, Burdur Gölü yer alıyor. Ve en önemlisi şehirlerin hafızası olan arkeoloji müzeleri... Burdur Arkeoloji Müzesi 60 binin üzerinden eseri bünyesinde barındırıyor, aynı zamanda Kibyra ve Sagalassos antik kentlerinde gerçekleşen çalışmaların sonuçlarını sergiliyor.
Comments