Cumhuriyetimizin 100. yılında, tarihimizin, hatta dünya tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşadık. 6 Şubat felaketinin ilk gününden itibaren tüm Türkiye, deprem bölgesine yardımcı olmaya çalışıyor. Sabancı Topluluğu da Hatay başta olmak üzere, bölgede ağır yıkım olan yerlerde bir yıla yakın süredir gönüllüleri ile yer alıyor.
Sabancı Topluluğu’nun ilk olarak 2021 yılında hayata geçirdiği ve Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketi olan Sabancı Cumhuriyet Seferberliği, bu yıl Hatay’da projelendirildi. Habitat Derneği ile Sabancı Topluluğu şirketleri Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi hayata geçirildi. 25 Ekim Çarşamba günü, Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketi olan Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında, Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’nin açılışındaydık.
Atatürk’ün meselesi hepimizin meselesidir
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper açılış konuşmasına, 6 Şubat depremlerinin acısını hala yaşadığımızı belirterek başladı. Cumhuriyetin 100. yılında Hatay’da böylesine özel bir projeyi hayata geçirmekten gurur duyduklarını söyledi. Mustafa Kemal Atatürk’ün meşhur sözünü hatırlatarak Hatay’ın aslında her bir Cumhuriyet sevdalısının, tüm Türkiye’nin, yani hepimizin “şahsi meselesi” olduğunu ifade etti.
Amaçlarının Hatay’ın insanını Hatay’a geri döndürmek olduğunu, bunun da ancak bölgenin yerel kalkınmasıyla ve eğitimle sağlanacağını söyleyen Cenk Alper, bu insanları geri getirmek için onlara iş ve aş sağlanmasının; deprem bölgesinin ve Cumhuriyet'in ana meselesinin eğitim ve kalkınma olduğunun altını çizdi. Alper, ayrıca Sabancı Vakfı’nın üç ay gibi kısa bir sürede Topluluk şirketleriyle birlikte Hatay’da 3 okul açtığını; Sabancı Gönüllülerinin uzun süredir bölgede büyük bir istekle çalıştıklarını belirtti.
Cenk Alper, Hataylı iki girişimciyi ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır'ı sahneye davet ederek kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Sezai Hazır, herkes bölgenin fotoğrafını çekip gidince, iki ay sonra sonra yani bölgede kimse kalmadığında işlerinin başladığını söyledi. Barış İpeği’nin Türkiye’deki tek temsilcisi Hataylı kadın girişimci Emel Duman, “hayatta kaldıysak bir görevimiz var” dediklerini ve bölge için çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Çiftçi ürünleri pazar yeri platformu girişimcisi Uğur Mursaloğlu ise “sen ben yok, biz varız” sözünün hem iş hem de yaşam felsefesi olduğu belirtti.
100 yıllık Cumhuriyet’in 98 yılına şahitlik eden Sabancı Topluluğu, bu topraklardan kazandığını bu toprakların insanıyla paylaşacak
Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi ile ilgili de konuşan Cenk Alper şunları söyledi: “Bu merkez; sürekli ilerlemenin, aklın, bilimin bir sembolü. Gençlerimize olan sonsuz inancımızın, kadınlarımıza ve girişimcilerimize verdiğimiz değerin net bir göstergesi. Habitat Derneği ile Topluluk şirketlerimiz Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz bu merkez Sabancı’nın ‘Bu topraklardan kazandığını, bu toprakların insanıyla paylaşma’ prensibinin bir örneği. Bu ülkeye verdiği sözün bir karşılığı.”
Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi ile neler amaçlanıyor?
Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi ile bölgede yerel kalkınma platformu oluşacak. Merkezin amaçları arasında, bölgeyi terk etmek zorunda kalan vatandaşların bölgeye geri dönmesi, özellikle gençlerin ve kadınların yeniden ekonomik ve sosyal hayata kazandırılması, yeni iş fırsatları yaratılması, bölgede bulunan girişimcilerin Türkiye ve dünya girişimcilik ekosistemine entegre edilmesi yer alıyor. Eğitim programları, hızlandırılmış mentorluk ve fikir geliştirme platformlarıyla, Sabancı Topluluğu’nun teknoloji ve insan kaynakları gücü seferber ediliyor.
Üç ayda tamamlanan Hatay Kuluçka Merkezi'nde, bine yakın özverili Sabancı Gönüllüsü aktif olarak görev alıyor. Proje kapsamında, Habitat Derneği tarafından “Gençler, Girişimciler ve Girişimci Adayları için Temel Girişimcilik” ve “Kadın ve Kadın Kooperatifleri için Dijital Pazarlama ve Finansal Risk Yönetimi” eğitim programları da hayata geçirilecek. Bu eğitimlerle, en az yarısı kadın olmak üzere yaklaşık bin 200 kişiye ulaşılması hedefleniyor.
Toplumsal kalkınmaya örnek olacak farklı modeller de bölgede kullanımına sunuluyor
Hatay’da toplam 3 gün sürecek ve yüz yüze gerçekleştirilecek bir “fikir kampı” düzenlenecek. 80 katılımcının takımlar halinde çalışacağı etkinlik sonucunda, jüri tarafından seçilen 5 takım, 6 hafta sürecek hızlandırma programına dahil edilecek. Bu programda, pazarlamadan, ürün geliştirmeye, pazara uyumdan hukuksal süreçlere kadar birçok konuda Sabancı Topluluğu yöneticileri ve Sabancı Gönüllüleri’nden eğitim ve mentorluk desteği alacak takımlar, programının ardından gerçekleştirilecek Demo Günü’nde projelerini jürinin değerlendirmesine sunacak. Başarılı fikir sahibi 2 takım toplam 100 bin TL büyüklüğünde hibe desteğiyle ödüllendirilecek. Projenin İstanbul ayağında ise İstanbul’daki üniversite kuluçka merkezlerinin, girişimcilerin ve gönüllülerinin katılımıyla afet ve kriz yönetimi odaklı bir ideathon (fikir maratonu) gerçekleştirilecek.
Comments