top of page
tugcegulirmak

L’Oreal Türkiye, Osmanlı’nın ilk kadın hakları dergisini yeniden bastı


L’Oreal Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde cinsiyet eşitsizliği ile mücadelede rol modeli olarak öne çıkan tarihimizin önemli kadın kahramanlarından Nuriye Ulviye Mevlan Civelek’e saygı projesi gerçekleştirdi. Osmanlı’nın ilk kadın hakları dergisi Kadınlar Dünyası Dergisi’ni yayımlayan Nuriye Ulviye Mevlan Civelek’i anmak için derginin 1913 yılında yayınlanan ilk sayısı orijinaliyle birlikte günümüz Türkçe’siyle L’oreal Türkiye Ülke Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen’in sunumuyla basıldı.


Peki, Nuriye Ulviye Mevlan Civelek kimdir?

Ulviye, önce Yıldız Sarayı’nda eğitimini tamamladı, henüz 13 yaşındayken kendisinden yaşça büyük II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirildi. 1912’de eşi vefat ettikten sonra “Bugünkü hayat yenilik istiyor” sloganıyla “Kadınlar Dünyası Dergisi”nin ilk sayısını 1913 yılında yayımladı.


Nuriye Ulviye, Osmanlı döneminin ilk kadın hakları derneği olan “Osmanlı Kadın Haklarını Savunma Derneği”nin (Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyet) de kurucuları arasında yer aldı. Hem Ulviye Hanım hem de derginin diğer kadın yazarları büyük kadın hakları konularını gündeme getirerek toplumsal dönüşümde etkili bir rol oynadılar.


Dönemin koşulları ve yaratılan farkındalık sayesinde ilk kez 7 Müslüman kadın kamu dairesinde memur olma hakkını kazanarak, Telefon İdaresi’nde çalışmaya başladılar. Yine “Kadınlar Dünyası Dergisi”nin yarattığı farkındalıkla kurulumuna destek verilen İnas Darülfünunu sayesinde kadınlar yükseköğretim görme yolunda ilerlediler.

Comments


bottom of page