Kaspersky, yayınladığı ilk sürdürülebilirlik (ESG) raporunda karbon ayak izini azaltmak, cinsiyet ayrımını daraltmak ve toplumu siber güvenliğin temel kuralları hakkında eğitmek için hayata geçirdiği proje ve girişimleri açıkladı. GRI ve SASB uluslararası standartlarına uygun olarak yayınlanan rapor, 5 temel alana odaklanıyor: Güvenli siber dünya, etik ve şeffaf yaklaşım, geleceğin teknolojisi, insanlara güç aşılamak ve daha güvenli gezegen.
Kaspersky Sürdürülebilirlik Lideri Maria Losyukova, şunları söylüyor: "Sürdürülebilirlik stratejimizi uygulamak, dünyayı daha iyi hale getirmek için çabalayan bir şirket olarak bizim ayrılmaz bir parçamızı oluşturuyor. Kaspersky, bu misyonu yerine getirmenin ilk adımını öncelikle Siber Bağışıklık yaklaşımıyla dijital dünyayı tehditlere karşı daha dirençli hale getirmekte görüyor. Bununla birlikte sosyal sorumluluk sahibi küresel bir şirket olarak karbon ayak izimizi azaltmak, siber güvenliğin temellerini yaygınlaştırmak ve siber bilgi eksikliğiyle mücadele etmek, cinsiyet uçurumunu daraltmak ve siber güvenlikte şeffaflığa öncülük etmek gibi zorluklarla mücadele etme ihtiyacını görmezden gelemeyiz. Bu noktada iş dünyasının sürdürülebilir bir gündem oluşturmaya katkısının çok önemli olduğuna, çabalarımızı birleştirerek gelecek nesiller için daha iyi bir yarın sağlayabileceğimize inanıyoruz."
Çevre üzerindeki olumsuz etkinin azaltılması
Kaspersky, sektörün artan bir biçimde Elektronik Yazılım Dağıtımını (Electronic Software Distribution- ESD) benimseme eğilimini destekliyor. Şirket, buna bağlı olarak somut ürün üretimini yarıya indirdi ve çevre üzerindeki etkisi daha az olan dijital satışlara yöneldi. Buna ek olarak daha bilinçli iş gezisi organizasyon süreci uygulayarak ve toplam gezi sayısını azaltarak, 2019-2021 yılları arasında hava emisyonu miktarını %81 oranında azalttı. Ayrıca şirket, veri merkezlerinin enerji tasarrufuna önem veriyor ve ekipmanlarında yalnızca modern güç tüketim cihazları ve güç kaynağı teknolojileri kullanıyor. Kaspersky farklı iş birimlerinde çevre sorunlarına karşı daha sorumlu bir yaklaşım geliştirmeye odaklanan bir dizi şirket içi girişime de sahip. Bunlar arasında karbon ayak izini en aza indirmeye yardımcı olan eğitim faaliyetleri düzenlemek, pazarlama materyallerini daha sürdürülebilir olanlarla değiştirmek, çevre açısında daha etkin ofis altyapıları kurmak ve evsel işleme tabi olmayan atıkları ayrıştırmayı amaçlayan çalışanlara yönelik geri dönüşüm faaliyetleri yer alıyor.
Çalışanlarla sosyal sorumluluk faaliyetlerine katılımına destek veriyor
Şirketin en değerli varlığının çalışanları olduğunun farkında olan Kaspersky, ekibinin gelişmesi için mümkün olan en iyi koşulları sağlamaya odaklanıyor. Kurum içindeki çalışan memnuniyetini ölçen Employee Net Promoter Score® (eNPS) ölçüm skorları 2022 yılında daha da yükselerek toplamda %53'e ulaştı. Raporlama döneminde şirket, çalışanlarına yönelik şirket içi kurslara dair portföyünü sürekli genişleterek 100'den fazla mesleki gelişim kursu sundu. Çalışanların %40'ından fazlası en az bir kursa katılarak bu fırsatı değerlendirdi. Ayrıca Kaspersky çalışanlarının bağış toplama, ücretsiz çalışma, kan bağışı ve spor faaliyetleri gibi sosyal sorumluluk faaliyetlerine katılmalarını sağlayan çeşitliliği yüksek bir kurumsal gönüllülük programına sahip.
Ayrıca şirket, çeşitliliğe dayalı işgücünü teşvik etmek ve cinsiyetler arası dengesizliği azaltmak için çalışmaya devam ediyor. Şirket çalışanlarının %26'sı kadınlardan oluşuyor ve bunların %17'si Ar-Ge biriminde çalışıyor. Bu oran, sektörün geri kalanındaki istihdam dağılımına paralel bir görünüm sergiliyor. Şirketin bu konudaki hedefi ise kadınlara BT alanında kariyer yapmaları için daha fazla ilham vermek. Ayrıca Kaspersky, dünya çapında 100'den fazla üniversiteyle ortaklığı olan şirketin eğitim bölümü Kaspersky.Academy'deki gelişimi sürdürerek yeni yeteneklerin yetiştirilmesine yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra 2018'den bu yana dünyanın dört bir yanından 6 binden fazla öğrencinin katıldığı siber güvenlik projelerine odaklı öğrenciler arası bir yarışma olan Secur'IT Cup'ı düzenlemeye devam ediyor.
Kullanıcıların güvenini korumak
Ürünler, şirket içi iş süreçleri açısından maksimum şeffaflık sağlamak amacıyla dijital güvenliğin hayati bir unsurunu oluşturuyor. Kaspersky, kullanıcılarının yer aldığı her ülkede çalışan eğitimi ve veri işlemenin standartlaştırılmasını kapsayan, kullanıcı veri gizliliğine yönelik kapsamlı bir yaklaşım izliyor. Şirket, 2019'dan bu yana her yıl veri yönetimi sistemlerini ISO/IEC 27001 uluslararası standardına göre sertifikalandırarak yüksek koruma seviyelerinin onaylanmasını sağlıyor.
Kaspersky, bu dönemde Küresel Şeffaflık Girişimi adı altında şeffaflık odağında ek çaba göstermeye devam etti ve raporlama sürecinde üç yeni şeffaflık merkezi daha açtı. Müşteriler bu merkezlerde şirketin kaynak kodlarını inceleyebiliyor. Kaspersky ayrıca APAC, Latin Amerika ve Orta Doğu'daki kullanıcılar için siber tehditle ilgili veri işleme süreçlerini İsviçre'ye taşıdı. Şirket 2018'den bu yana İsviçre'de bir veri altyapısı oluşturmak için toplam 5,6 milyon dolar yatırım yaptı.
Güvenli yarınlar için mücadeleye devam
Kaspersky, uluslararası kolluk kuvvetleri ve hükümetler arası kuruluşlarla iş birliği yaparak siber suçlara karşı küresel mücadeleye sürekli olarak katkıda bulunuyor. Raporlama döneminde Kaspersky, dünyanın dört bir yanındaki paydaşlarıyla birlikte yaklaşık 30 ortak siber güvenlik etkinliğine katıldı ve tehdit istihbarat bilgilerini ve teknik uzmanlığını paylaşarak yüksek profilli bir siber suç çetelerinin çökertilmesine yardımcı oldu. Kaspersky ayrıca ihtiyaç sahiplerini eğitmek ve korumak için sürekli çalışarak, yaşlı nesli eğitmeyi amaçlayan TRAPEZE ve aile içi şiddet mağduru kadınlar için Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen DeStalk gibi özel eğitim kursları geliştirdi.
Raporun tamamı için: https://esg.kaspersky.com/
Commentaires