top of page
tugcegulirmak

IWF Türkiye, kadın liderliğini ilerletmek için çalışıyor



Uluslararası Kadın Forumu (IWF), başarılı ve etkili kadın liderlerin birbirlerini desteklemesi, kadın liderliğinin gelişmesi ve eşitliğin sağlanması amacıyla, 1974 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kuruldu. Bu sene 50. yılını kutlayan IWF, bugün 33 ülkede 8 bini aşkın kadın liderin oluşturduğu, etkin kadınların yalnızca davetle katılabildiği uluslararası bir ilişki ve etkileşim ağı. Bu ağın içinde akademisyenlerden bilim insanlarına, girişimcilerden CEO’lara, devlet başkanlarından sanatçılara kadar birçok alanda üye mevcut.

 

Uluslararası Kadın Forumu İş Birliği Derneği - IWF Türkiye hakkında detaylı bilgi almak ve toplumsal cinsiyet eşitliği hakkında görüş alışverişi yapmak üzere, Dünya Kadınlar Gününe az bir süre kala 29 Şubat Perşembe günü The Stay Bosphorus’da IWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün’un misafiriydik. Öngün, hem forumun merkezi hem de Türkiye’deki oluşum hakkında bilgilerini aktardı; sorularımızı yanıtladı.

 

IWF Türkiye nedir?

IWF Türkiye, Türk lider kadınları kendi aralarında ve farklı coğrafyalarda faal uluslararası üyeler ile bağlayan bir iş birliği ağı. IWF Türkiye, farklılarını ve çeşitliliğini en büyük zenginliği olarak görmekte. Farklılıklarıyla ortak bir amacı sahiplenmek, Derneğe çok geniş bir etki alanı kazandırmakta. IWF Türkiye’nin vizyonu ise kadınların tüm mesleki alanlarda eşit ve lider olduğu bir Türkiye. Bunun için onların da hedefleri var:

-       Üyelerinin dayanışmasıyla ve iş birliğiyle, kadın liderliğin sürdürülebilir gelişmesini sağlamak.

-       Kadın liderliğin katma değeri hakkında farkındalığı yükseltmek.

-       Liderlik potansiyeli yüksek kadınlara ilham ve cesaret vermek.

-       Türkiye’de eşitlik ve liderlik konularında istatistiki verileri, kadın ve dolayısıyla Türkiye lehine değiştirmek.

 

2014 yılında IWF’in Türkiye yapılanmasını Kurucu Başkan ve aynı zamanda Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü olan Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu hayata geçirdi. Ardından Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi ve Vispera Kurucu Ortağı Prof. Dr. Aytül Erçil ve KAGİDER Başkanı ve W20 Başkanı Dr. Gülden Türktan üstlendi. 2023-25 döneminde ise bu görevi Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün üstlenmekte.

 

IWF Türkiye 2023-2025 Dönemi Yönetim Kurulunda kimler var?

IWF Türkiye’nin Yönetim Kuruluna Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün, Başkanlık ediyor. Üyeleri arasında Çiğdem Ayözger Öngün, Bilgün Gürkan, Işıl Arıdağ, Kübra Orakçıoğlu Kazan, Mutlu Alkan Özyurt, Selma Altay Rodopman, Tülin Karabük, Yasemin Merih Alparslan, Yasemin Solmaz; Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri arasında ise Arzu Ünal Erman, Burcu Civelek Yüce, Ebru Dorman ve Özge Bulut Maraşlı yer almakta.

 

Rakamlarla IWF Türkiye*

-        IWF Türkiye üyelerinin %15’i doktora derecesine sahiptir ve tamamı lisans ve üzerinde eğitim programlarını tamamlamıştır.

-        Teknoloji %13 ile üyelerin en fazla faaliyet gösterdiği alandır; bunu sırasıyla gıda, eğitim, sağlık ve finans takip etmektedir.

-        IWF Türkiye üyeleri tarım ve hayvancılıktan medyaya, tekstilden enerjiye, spordan hukuka 30 farklı sektörel başlıkta, çok geniş bir alanda yeteneklerini sergilemektedir.

-        Üyelerin %80’nden fazlası üst düzey liderlik görevlerini üstlenmektedir.

-        Üyelerin yer aldığı kurumlarda kadınların liderlik pozisyonlarında yüksek oranlarda görev aldıkları da gözlemleniyor; %17,6'sı yönetim kurulunun tamamen kadınlardan oluştuğunu belirtmiştir.

-        IWF Türkiye üyelerinin üçte biri için ciro rakamı 1 Milyar TL üstünde. Üyelerin yönettiği ya da hissedar olduğu şirketler, 1-10 Milyar TL ve 3-25 Milyon TL ciro gruplarında yoğunlaşırken, bu rakam 100 milyar TL’ye dek yükseliyor.

-        Üyelerin çalıştıkları kurumlardaki istihdam rakamları da 1.000-4.999 kişi gruplarında yoğunlaşıyor ve bu rakam da 10.000’den fazla kişiye dek yükseliyor.

-        Üyelerin bulunduğu şirketlerdeki yönetim kurullarında kadın oranları %50’den fazladır. Üyelerin hizmet verdiği her beş kurumdan birinde bu oran %100’dür.

-        Üyelerin %10’dan fazlası toplam istihdamdaki kadın oranının %100 olduğunu, %63’ü ise, toplam istihdamdaki kadın oranının %50’den fazla olduğunu belirtiyor.

-        Üyelerin görev aldığı kurumlar Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na taahhütte bulunmak, Global Compact imzacısı olmak gibi sorumluluklar üstlenmekte ve ISO 500 Listesi ve Fortune 500’de yer almak gibi önemli başarılara imza atmaktadırlar. Bu kurumlarda ayrıca şirket cirolarının %50’ye varan kısmı üretim yatırımı olarak kullanılmakta ve %85’e varan oranlarda Ar-Ge ve inovasyon yatırımı için değerlendirilmektedir. İhracat rakamı paylaşan üyelerin yarısından fazlasının şirketinde bu rakam 50 Milyon TL’nin üstündedir.


IWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Av. Dr. Çiğdem Ayözger Öngün toplantıyı şu sözleri ile bitirdi: “IWF’in her üyesi, kadın liderliğini ilerletmek ve dünya çapında eşitliği savunmak olan birleştirici misyonumuza bağlılığını kanıtlamıştır. Biz de misyonumuz kapsamında liderliğin cinsiyetinin olmadığı ve gelecek neslin dünyayı dönüştürmek için ilham aldığı ve donatıldığı bir geleceği birlikte şekillendirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda; her sektörden kadın liderleri bir araya getirmeye devam edeceğiz. Üyelerimizin yani her meslekten kadın liderlerin birbirleriyle etkileşimlerini artırmak ve IWF deneyimlerinden en iyi şekilde yararlanmaları için hem lokal hem de global seviyede iş birliklerimizi ve etkileşimlerimizi artıracağız. Birlik olduğumuz takdirde, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında ülkemizi, kadın gücüyle daha ileri taşıyabileceğimize inanıyoruz.”


*Veriler, İtibarlı TULIP- Türkiye Üniversite Liderlik İyileştirme Programı tarafından hazırlanmış ve raporlanmıştır.

 

Comments


bottom of page