Fairy ve Arçelik, Türk mutfağından ilham alarak yenilikçi iş birliklerini duyurdu. Sirkeci Garı’nda düzenlenen “Lezzet Şenliği” kapsamında, yöresel lezzetlerin sunulduğu bir etkinlik ve “Zamanın Sofrasında Türk Mutfağı” paneli gerçekleşti. Tüketicilere üstün bulaşık temizliği ve tasarruf vadeden iki marka, bu iş birliğiyle hem mutfak teknolojilerinde hem de temizlik performansında yeni bir dönemin kapısını aralıyor.
Pelin Batu moderatörlüğünde, P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özge Erdem, Arçelik Türkiye Pazarlama Kıdemli Direktörü Mehmet Tüfekçi, Şef Sinem Özler’in katılımıyla düzenlenen panelde Tarihçi Yazar İlber Ortaylı keyifli anlatımıyla Türk mutfak kültürünün tarihini ve gelişimini davetlilerle paylaştı.
“Mutfaklarda yeni alışkanlıklara öncülük edeceğiz”
P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özge Erdem, Fairy’nin bugün en çok sevilen ve en fazla tavsiye edilen bulaşık deterjanı markası olarak pazarda konumlandığını belirtti: “Biliyoruz ki tüketiciler artık eve geldiklerinde temizlik işleri daha az uğraşıp, kendilerine ve ailelerine daha fazla zaman ayırmak, sofrada sevdikleriyle birlikte daha fazla ve keyifli vakit geçirmek istiyor. Bu doğrultuda Fairy olarak birçok yeniliğe imza attık, Arçelik de aynı amaçla yeni teknolojiler geliştirdi. Şimdiyse önümüzde 'gelecek' var. Bu iş birliği kapsamında sahip olduğumuz inovasyon gücünü, deneyimlerimizi paylaşarak geleceğin üstün mutfak deneyimini yaratacağız. Mutfaklarda yeni alışkanlıklara öncülük ederek ‘oyunu değiştiren markalar’ olmaya devam edeceğiz. Fairy için Türk mutfağı çok değerli. İlk günden bu yana leziz yemek tarifleri ve mutfak sırlarını tüketicilerle paylaştık. Yöresel yemek şenliklerinde tüketicilerle büyük sofralarda bir araya geldik. Bu geleneği sürdürerek Arçelik ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğini de yöresel yemeklerimizden özel örneklerin sunulduğu Lezzet Şenliği ile açıklamak istedik. Sevgili İlber Ortaylı ve kurucusu olduğu Seraf Restaurant ile Michelin Rehberi İstanbul seçkisinde tavsiye edilenler listesinde yer alan Şef Sinem Özler, Tük mutfağına dair paylaşımlarıyla davetimize ayrı bir tat kattı.”
“Kullanıcılarımızın beklentilerini aşan bir temizlik performansı sunmayı hedefliyoruz”
Arçelik Türkiye Kıdemli Pazarlama Direktörü Mehmet Tüfekçi ise şunları söyledi: “Sofralarımızı kurduğumuz mutfaklarımız kültürümüzde sadece yemek yenilen yerlerden ziyade, duygularımızı paylaştığımız noktalar olarak hayat buluyor. Arçelik olarak biz de teknolojilerimizle bu nadide ortamlar için değer yaratmayı hedefliyoruz. 1970’li yıllarda başlayan mutfak teknolojileri üretim yolculuğumuzda her gün daha ileriye gitme hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. 30 yılı aşkın bir geçişe sahip köklü Ar-Gemiz ile Türk mutfak kültürünü yenilikçi yöntemlerle ele alıyor, dünyaya tanıtıyoruz. Türkiye’nin iki aşk markasını bir araya getiren iş birliğimiz ile Fairy’nin temizlikteki uzmanlığını Arçelik’in üstün teknolojileriyle buluşturarak, kullanıcılarımızın beklentilerini karşılayan ve bazı durumlarda da aşan bir temizlik performansı sunmayı hedefliyoruz.”
“Sofra adabı Türkler için çok önemli, yemek yemeyi bilen bir milletiz”
Tarihçi Yazar İlber Ortaylı geçmişten günümüze Türk mutfağına ilişkin verdiği bilgilerle aktardı: “Ülkemizin jeopolitik özelliği mutfağı besliyor, geliştiriyor çünkü Anadolu bereketli bir yayla konumunda. Benzersiz bir bitki ve hayvan zenginliği var. Bu kültürü yaşatmak da esas bitkilerimizi incelemekle devam edebilir. Yediğiniz, içtiğiniz, pişirdiğiniz çok önemli. Kültür, tabak süslemekle değil malzemeyle yaratılıyor. Bununla birlikte sofra adabı da Türkler için çok önemli, yemek yemeyi bilen bir milletiz. Avrupa’dan gelenler Türklerin sofra düzenine, temizliğine hayran oluyor çünkü o dönemde onlarda bu kavramlar yok. Türklerin bir özelliği de sofraya yemeyeceği şeyi koymaz, israf etmez, bunu ayıp günah olarak görür. Yemeği çöpe atmak, yemek yemeyi bilmemek, etrafı kirletmek, gayri sıhhi manzaralar, temizlikten yoksun mutfaklar Türkiye’deki evlere has değildir.”
“Yemeklerin lezzeti kadar mutfakların temizliği de önemli”
Geleneksel Türk mutfağını bugünün sofralarına ve gelecek nesillere aktarmak için çalıştığını ifade eden Şef Sinem Özler ise şunları söyledi: “Kadim mutfak kültürümüzden gelen reçeteleri kayıt altına almak, geleneksel Anadolu lezzetlerini layık olduğu şekilde sofralara taşımak ve gelecek nesillere aktarabilmek çok kıymetli. Bunun kadar önemli bir başka değerimiz ise mutfaklardaki temizlik, disiplin ve hijyen. Yediğiniz yemek sizi lezzetiyle mutlu edebilir ama yemeğin hazırlandığı, pişirildiği, servise hazırlandığı ortamın temizliği ve düzeni de çok önemli. Özellikle şef mutfaklarında kullandığımız farklı pişirme teknikleri nedeniyle ızgaradan ocağa, tavaya çok fazla yağlı zemin ve sürekli gelen ve hemen yıkanıp temizlenmesi gereken bulaşıklar var. Bu nedenle teknolojik ekipmanları ve yenilikçi deterjanları takip ediyor, zamanla yarıştığımız mutfaklarda üstün temizliği yakalıyoruz.”
Comments