top of page

ETi Sarı Bisiklet projesi kapsamında bu yıl 200 bisiklet üretilecek


ETi ve Aktif Yaşam Derneği iş birliğiyle hayata geçirilen ETİ Sarı Bisiklet projesi 10’uncu yılına girdi. Bu yıl proje kapsamına Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de dahil edildi. 18 Eylül Çarşamba günü Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yeni iş birliğinin detaylarının anlatıldığı bir basın toplantısı düzenlendi.


Bu yeni iş birliği ile mesleki ve teknik liselerin eğitim müfredatına “Bisiklet Üretimi Montajı ve Mekanikerliği” dersinin eklenmesine öncülük ediliyor. Eğitim programlarına eklenmesi için ilk adımı atılan ve 38 hafta sürecek ders kapsamında meslek lisesi öğrencilerinin üreteceği bisikletleri üniversite kampüslerinde ve liselerde ücretsiz şekilde kullanıma sunacak olan ETİ Sarı Bisiklet, bu yolla gençlerin bisiklete erişimlerini de kolaylaştırmayı hedefliyor.


ETi Sarı Bisiklet ayrıca bisikletin gündelik yaşamın bir parçası haline gelebilmesi için üniversite öğrencilerinden oluşan “ETİ Sarı Bisiklet Elçileri”yle bisiklet sevgisini tüm Türkiye’ye yaymaya hazırlanıyor. Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Teknolojileri bölümü öğrencilerinin yıl boyunca üreteceği 200 adet bisiklet ile ETi Sarı Bisiklet projesi kapsamında 4 üniversite kampüsü ile 2 liseye paylaşımlı bisiklet sistemi kurularak gençlerin kampüs içi ulaşımlarını bisikletle kolaylaştırılması hedefleniyor.

 

“Bisiklet Üretimi Montajı ve Mekanikerliği dersinin, önümüzdeki dönemde tüm meslek liselerinde yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz”

ETi Türkiye CEO’su Ercan Öz, basın toplantısında şunları söyledi: “ETi Sarı Bisiklet’in 10’uncu yıl dönümünde, Türkiye’de mesleki ve teknik Anadolu liselerinin eğitim müfredatına bisiklet üretiminin dahil edilmesi için öncülük ediyor, meslek lisesi öğrencilerinin tam teşekküllü ve sertifikalı bisiklet üretimi eğitiminden geçmesini amaçlıyoruz. Bu amaçla ülkemizin alanında en önde gelen eğitim kurumlarından Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile iş birliği yaptık. Pilot uygulamasını ilk olarak bu okulda başlattığımız Bisiklet Üretimi Montajı ve Mekanikerliği dersinin, önümüzdeki dönemde tüm meslek liselerinde yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Bu dersin istihdamdaki ustalık açığına da olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz.”


“Türkiye’de ve dünyada ihtiyaç olan bir mesleğin sahibi yapmayı hedefliyoruz”

Aktif Yaşam Derneği Başkanı Şule Serter ise konuyla ilgili şunları söyledi:

“Üsküdar Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliği ile başlattığımız bu proje ile hem hareketli yaşam ve bisiklet kültürünün gençlerin yaşamının bir parçası olmasına katkıda bulunuyor hem de Türkiye’de ve dünyada ihtiyaç olan bir mesleğin sahibi yapmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda aynı zamanda üniversiteli gençlerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinerek akranlarına rol model, çocuklara örnek, topluma ilham ve hem kendi sağlıklarına hem dünya sağlığına faydalı olmayı amaçlayacak bir ETi Sarı Bisiklet Elçileri ekibi kuruyoruz. Elçiler hem kendi kampüslerinde hem de mahallelerde hareketli yaşam ve gündelik yaşamda bisikletin kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlayan çeşitli çalışmalara öncülük edecek, gündelik yaşamda bisikletin mümkün olduğunu gösterecek.”

 

ETi Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi şimdiye kadar neler yaptı?

  • Projenin ilk yılında Eskişehir’de bin 200 katılımcıyla Eskişehir’in en yüksek katılımlı bisiklet etkinliği gerçekleştirildi.

  • Projenin ilk yılından itibaren ilkokullarda düzenlenen ve öğrencilere günlük hayatta hareket etmenin önemini anlatan ve güvenli bisiklet sürüşü eğitimi içeren Hareketli Yaşam Seminerleri ile Eskişehir, İstanbul, Adana ve Gaziantep’te 30 bini aşkın öğrenciye eğitim verildi.

  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde kurulan ETi Sarı Bisiklet standındaki ücretsiz bisikletlerle bin 500’den fazla öğrenci kampüs içi ulaşımlarını bisikletle sağladı.

  • Projeye özel tasarlanan Mobil Tamir Aracı ile atıl durumdaki bisikletlerin temel bakım ve onarımlarını yapılarak 2 yılda, 54 semtte 2 bin 600 bisiklet tekrar kullanıma kazandırıldı.

  • Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’nde bisikleti gündelik yaşama entegre edilmesi için değişimin en önemli aktörlerinden olan kadınların öncülüğünde çalışmalar yürütüldü. Ev hanımlarının sıklıkla gerçekleştirdiği “altın günü”nde bir dönüşüm gerçekleştirildi. Kadınların birbirlerine altın almak yerine bisiklet hediye etmeleri teşvik edilerek mahallede kadınların günlük yaşamına bisikletin dahil olması sağlandı. Mahalledeki annelerin çocuklarıyla okula bisikletle gidebilecekleri sürüş etkinlikleri yapıldı.

  • Yine Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’nde iftar şenliği düzenlendi. Hep birlikte yapılan iftarın ardından 200’den fazla mahallelinin katılımıyla toplu bisiklet sürüşü yapıldı.

  • Oluşumu teşvik edilen ve desteklenen Bisikletli Kadın İnisiyatifi, sosyal medyada 6 binden fazla takipçiye ulaştı. Bisiklet kullanmada kadın dayanışması oluşturmak için buluşmalar, eğitimler, toplu sürüş etkinlikleri düzenlendi.

  • Bisikletli Kadın İnisiyatifi üyelerinin yıl boyunca düzenledikleri bisiklet kullanımına dair sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştıkları toplantıların çıktıları Kadınlar İçin Bisiklet Kılavuzu’nda bir araya getirildi ve bu kitapçık binlerce insan tarafından okundu ve paylaşıldı.


Türkiye’de bisikletin gündelik hayatta kullanımını artırmak adına ETi, “sağlık için hareket, hareket için bisiklet” kavramını savunmaya ve gündelik yaşamda hareket alanını sahiplenmeye devam ediyor.

Comments


bottom of page