top of page

Dünya Pasaport Liginin yeni lideri Singapur oldu; Türkiye 45. sırada konumlandı


Yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum izni alma konularında uzmanlaşmış danışmanlık firması Henley & Partners tarafından, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) resmi verilerine göre düzenlenen Henley Pasaport Endeksi yayınlandı. Endeks, 19 yılı aşkın süredir tüm dünya pasaportlarının vizesiz erişim sağlayabildiği destinasyon sayısına göre sıralanıyor. Temmuz 2024 verileri ise Singapur Pasaportu’nun, yurttaşlarına 195 ülkeye vizesiz seyahat etme imkânı sağlayarak dünyanın en güçlü pasaportu olduğunu gösteriyor.


Bir önceki endekste Singapur ile birlikte liderliği paylaşan Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İspanya en güçlü pasaportlar listesinde ikinci sırada yer aldılar. Bu beş ülkeden birinin pasaportuna sahip olanlar dünyada 192 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.

 

Avusturya, Finlandiya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Güney Kore ve İsveç’ten oluşan 7 ülke, 191 ülkeye vizesiz seyahat olanağı sunarak endekste 3. sırayı paylaştı.

 

“Ulusların Düşüşü”

10 yıl önce dünyanın en güçlü pasaportları arasında yer alan Birleşik Krallık pasaportu ve ABD pasaportu güç kaybetmeye devam ediyor.

 

Son veriler; Birleşik Krallık pasaportu ile vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısının 190’a düştüğünü, Birleşik Krallık’ın, yeni endekste Belçika, Danimarka, Yeni Zelanda, Norveç ve İsviçre ile birlikte 4. sırada yer aldığını gösteriyor.

 

Son 10 yıldaki düşüş trendini sürdüren ve 186 ülkeye vizesiz seyahat edilebilen ABD pasaportu ise listede 8. sırada yer alıyor.

 

Endekste kimler yükseldi, kimler düştü?

Sıralamada en iyi yükselişi gösteren Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) pasaportu, vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısını 185’e çıkardı. Endekste 62. sırada olan BAE, tam 53 basamak yükselerek 9. sıraya yerleşti ve ilk defa kendine ilk 10 içinde yer buldu.


Endekste son 10 yıldaki en sert düşüşü ise 25. sıradan 42. sıraya gerileyen Venezuela yaşadı.


Geçtiğimiz on yıl içinde en çok yükselen ülkeler arasında Çin ve Ukrayna da yer alıyor. 2014 yılından bu yana Çin, 83. sıradan 24 sıra yükselerek 59. sıraya (85 ülkeye vizesiz seyahat) tırmanırken, Ukrayna 23 sıra ilerleyerek 53. sıradan 30. sıraya yükseldi. Ukrayna vatandaşları 148 ülkeye önceden vize almadan seyahat edebiliyor.


Rusya ise son on yılda yedi sıra gerileyerek 38. sıradan 45. sıraya düştü. Ülkenin vizesiz seyahat sağlayabildiği ülke sayısı 116. Rusya, 45. sırada yalnız değil...


Türk Pasaportu sonunda ilk 50’de…

Türkiye, dünyaya haber olmuş vize kriziyle bile yükselişteki ülkeler arasına girmeyi başardı. Türk Pasaportu, endekste 7 basamak tırmandı ve 52. sıradan 45. sıraya yükseldi. Bu yükseliş Türk pasaportuyla vizesiz gidilebilen ülke sayısının 116’ya çıkmasının sebebi. Şaşırtıcı bir diğer veri ise Türkiye’nin sıralamada yükseldiği bu yeni konumunun, aynı zamanda son 10 yıldaki en iyi performansı olması.

 

Schengen vizesi Afrika’nın da sorunu…

Rapor içinde yer alan yeni bir araştırma, Schengen vizesi için en fazla ret yanıtı alan pasaportların çeşitli Afrika ülkelerine ait olduğunu gösteriyor. Buna göre Afrika’dan iletilen her 10 Schengen başvurusundan 3’ü ret yanıtı alıyor. Schengen başvurularının dünya genelinde ret oranı ise yüzde 10.


Son olarak, 26 ülkeye vizesiz seyahat edilebilen Afganistan pasaportunun da sıralamanın en sonunda yer aldığını söyleyelim. Bu veri, tam 19 yıldır yayınlanan endeks tarihinde görülen en düşük skor. Ve evet, Türkiye’ye seyahat etmek için de e-vize başvurusunda bulunabiliyorlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentários


bottom of page