top of page
tugcegulirmak

“Beyin göçünden beyin gücüne” doğru bir hamle daha: Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi açıldı


Sabancı Topluluğu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının başladığı bu yıl, Sabancı Gençlik Seferberliği’ni başlatarak yeni bir sosyal kalkınma modeli olan Teknoloji ve Etki Merkezlerini hayata geçirdi. Başlatılan seferberlik kapsamında, ilk Teknoloji ve Etki Merkezi, geçtiğimiz ayın sonunda İzmir’de açılmıştı. Dünya ekonomisinin en önemli büyüme alanlarından biri olarak gösterilen malzeme teknolojilerinde faaliyet gösterecek olan ikinci merkez ise Sabancı Topluluğu şirketlerinden Çimsa ve Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) iş birliğiyle Eskişehir’de açıldı.

 

ESTÜ kampüsünde inşa edilen Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin açılışı, 25 Ekim 2024 tarihinde ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun, Çimsa CEO’su Umut Zenar, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.


Basın toplantısında konuşan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, ESTÜ’nün özgün ve katma değer üreten başarılı eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, üniversite-sanayi iş birlikleriyle de adından sıkça söz ettirdiğini; Sabancı Holding ve Çimsa ile üniversite iş birliğinde hayata geçen Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi’nin de bu iş birliklerinin en önemlilerinden biri olduğunu, söyledi.


Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper açılış konuşmasında, Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezlerinin aslında Cumhuriyet’in günümüzdeki iz düşümleri olduğunu; gençlere inanmanın, bu merkezlerin ardındaki düşüncenin temelini oluşturduğunu; “beyin göçünden beyin gücüne” olarak tanımladıkları söylemin ise gençlere olan inançlarının ve Cumhuriyet’e olan bağlılıklarının kelimelere dökülmüş hali olduğunu, belirtti.


Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında, Türkiye’nin birçok yerinde Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri hayata geçecek. Bu sosyal girişim modeli ile Türkiye’nin beyin göçü veren konumdan göç alan konuma geçmesi amaçlanıyor. Amerika’da ve Almanya’da olmak üzere iki merkez de yurt dışında açılacak. Hedef, üç yılın sonunda 30.000 gence ulaşmak.

Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi, Türkiye’nin yeni nesil malzeme liderlerini yetiştirecek

Cenk Alper, dünyada büyük bir dönüşüm yaşandığını ve bunun sürdürülebilirlik odağında yeni bir ekonomi yarattığını, hayata geçirdikleri merkezin de Türkiye’nin gelecek hedefleri açısından büyük önem taşıdığını belirtti ve ekledi: “Sürdürülebilirlik odaklı bu dönüşümün başarıya ulaşabilmesi için hem kullandığımız malzemelerin hem de bu malzemelerin üretim teknolojilerinin yeniden ele alınması bir zorunluluk. Bu yüzden hem ülkemiz hem de Topluluğumuz için ileri malzeme geçişi, Topluluk stratejimizde öncelikli olarak ele aldığımız alanlardan biri. Yapılan araştırmalar, dünyada ileri malzeme pazarının büyüklüğünün 5 yıl içerisinde yaklaşık 100 milyar dolara ulaşacağını; ülke olarak bu pazardan alacağımız payın, bizim gelecekteki rekabet gücümüzün de bir göstergesi olacağını gösteriyor. Türkiye’nin stratejik önemi, artık ileri malzemedeki başarımızla ölçülecek. Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi bu alanda gençlere, akademisyenlere, girişimcilere bir ufuk açacak. Teorik ve pratik bilginin bir araya geleceğe bu merkez, bu alandaki teknolojilerin geliştiricisi olacak gençleri, akademisyenleri, girişimcileri, ülkemizin yeni nesil malzeme liderlerini yetiştirecek.”


Merkezde gelişecek fikirler dört duvar arasından çıkartılacak

Çimsa CEO’su Umut Zenar ise Çimsa’nın gelecek yol haritasını üçlü bir dönüşüm stratejisi üzerine inşa ettiklerinin altını çizdi: “Teoriden Pratiğe, Fikirden Ürüne, Değerden Etkiye olarak tanımladığımız bu üçlü formülle aslında en büyük hedefimiz, burada geliştirilecek teknolojilerin ürünleşmesini ve günlük hayatlarımızda etki yaratmasını sağlamak. Parlak fikirleri dört duvar arasından çıkarmak, laboratuvarların sınırlarını aşmak, tüm değer zinciri üzerinde bir etki gücü yaratmak. Merkezimiz aslında bu vizyonun Türkiye’deki simge platformlarından biri olacak.”

Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi’nden kimler yararlanabilecek?

ESTÜ’de Kimya, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Malzeme Bilimi Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, araştırmacılar ve girişimciler merkezden yararlanabilecek.


Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi neler sağlayacak?

Programı tamamlayan öğrencilerin, Ideathon etkinlikleri ile yaratıcı düşünme ve problem çözme gibi yetenekleri artırılacak; endüstri ile bağlantılı girişimcilik fikirlerinin oluşması için zeminler atılacak. Sürdürülebilirlik odaklı startupların kurulması teşvik edilecek. Girişimcilerin fikirleri, inovasyonlara dönüştürülecek. Rol model buluşmaları ve mentorluk programları tasarlanacak. Fabrika teknik gezileri ve rol model buluşmaları ile öğrenciler sektör profesyonelleriyle tanışacak. Faaliyetler, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu öğrencilerini de kapsayacak şekilde genişletilecek. Etkinlikler, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri ve kadın istihdamının artırılmasına yönelik projelerle desteklenecek; merkez, sektörde kadın istihdamının güçlendirilmesi konusunda önemli bir rol oynayacak.


3D teknolojisi ile üretilen ilk teknoloji merkezi

Çimsa Teknoloji ve Etki Merkezi, Türkiye’de kendi alanında 3D teknolojisi ile üretilen ilk teknoloji merkezi oldu. 140 metrekare büyüklüğe sahip bu alanın beton dökümü ve bina duvarlarının inşası, bu teknoloji ile sadece 48 saat sürdü. Söz konusu 3D yazıcıya uygun beton harcı, Çimsa’nın beyaz çimento ürün gamı üzerinden 6 aylık çalışmalar sonucunda geliştirildi. Merkez, önümüzdeki günlerde ise çatısına güneş panelleri yerleştirecek ve elektriğini yenilenebilir enerjiyle karşılayacak.

Comments


bottom of page