top of page

Afet Platformu, “Afet Risk Yönetiminde Sivil Toplumun Kapasitesinin Desteklenmesi" projesini tanıttı

Brandmap Editör


Türkiye'nin afet yönetimi alanında faaliyet gösteren 65 sivil toplum örgütünü bünyesinde barındıran Afet Platformu, “Afet Risk Yönetiminde Sivil Toplumun Kapasitesinin Desteklenmesi" projesi kapsamında, platformun kapasitesini artırılması için yapılacak çalışmalarını 12 Mart’ta İstanbul’da gerçekleşen etkinlikle tanıttı.


Avrupa Birliği'nin finansal desteği ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) Derneğinin koordinasyonuyla hayata geçirilen proje, ülkemizin afet yönetimi kapasitesinde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor. Afet yönetiminde yerel ve ulusal iş birliğini güçlendirecek projenin lansmanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski'nin teşrifleri ve Afet Platformu üyelerini temsilen Temel İhtiyaç Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.


Öncelikli hedef risk yönetimi

Temel İhtiyaç Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hande Tibuk, Afet Platformu adına yaptığı açılış konuşmasında Elazığ depremi ile 5 yıl evvel başlayan çalışmaların 6 Şubat depremleri ile çok daha önemli hale geldiğini ve AB Delegasyonunun finansal desteği, Sivil Toplum Güçlendirme Merkezi’nin koordinasyonuyla bugünkü yapısına ulaştığını söyledi.


Tibuk “Yürüttüğümüz proje sayesinde Afet Platformu üyesi 65 kurumla ülke genelinde kurulacak yerel iş birlikleri ve kolektif saha çalışmaları ile sivil toplum kuruluşlarının teknik kapasitesinin geliştirilmesi sağlanacak. Bu kuruluşlar, risk değerlendirmeden kaynak yönetimine, lojistik planlamadan kriz iletişimine kadar geniş bir yelpazede uzmanlık kazanacak. Toplumsal afet bilincinin ve hazırlık düzeyinin yükseltilmesi için eğitim programları düzenlenecek. Yerel yönetimler, merkezi idare, AFAD ve özel sektör ile koordineli devam eden çalışmalarımızdaki öncelikli hedefimiz risk yönetimi” dedi.


“Birlikte Güçlüyüz”

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu adına konuşan Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, “Bugün sadece bireyler olarak değil, ortak hedefi olan bir güç birliği olarak burada bulunuyoruz. Daha iyi koordine edilmiş bir sivil toplum aracılığıyla Türkiye'nin dayanıklılığını güçlendirme hedefimizde Afet Platformu'nun bu projesinin hayata geçirilmesi önemli bir dönüm noktasıdır. Sadece diyalog ve iş birliği yoluyla dirençli toplumlar inşa edebilir ve herkes için daha parlak bir gelecek sağlayabiliriz. Hayat kurtarmak, kaybedilenleri yeniden inşa etmek ve gelecekteki trajedileri önlemek sivil toplum, kamu kurumları ve uluslararası ortaklar arasında ortak bir kararlılık gerektirir. AB ve Türkiye birlikte çalışıyor ve birlikte daha güçlüdür. Biz Stronger Together diyoruz, siz de Birlikte Güçlüyüz diyorsunuz. O halde bugün ben de: #BirlikteGüçlüyüz! diyorum” diye konuştu.


İnsanı odağa alan sosyal anlayış

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Levent Korkut ise “Ülke olarak yerel yönetimlerin etkisini artırmakta ve sivil toplumu harekete geçirmekte yetersiz kalabiliyoruz. Projemiz, bu eksikliği gidermek amacıyla oluşturuldu. Her türlü kaygının ötesinde insanı odağa alan sosyal anlayışı hayata geçirmek için çalışıyor, bu proje ile sivil toplum kanadını, belediyeleri, merkezi idareyi bir araya getirebilmek, onları birlikte düşünebilir, üretebilir hale getirebilmek için uğraşıyoruz. Avrupa Birliği Delegasyonu başta olmak üzere bu yapının oluşturulmasında emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ediyoruz” dedi. 


“Sivil toplum, afet yönetiminde çok önemli bir bileşen”

AFAD İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ise yürüttüğü görev itibarıyla yaşadığı deneyimleri aktararak Türkiye’de bütünleşik afet çalışmalarının yürütülmesinin önemine dikkat çekti. Tüm paydaşların afet süreçlerine siyaset üstü bir yaklaşımla katkı sunmaları gerektiğini ifade eden Özener, AFAD tarafından yayınlanan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP), Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) ve İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP) dokümanlarının herkesçe incelenmesi gerektiğini belirterek, bugünün afetlerini yarının felaketlerine dönüştürmemek için iş birliğinin ve birlikte hareket etmenin farkını ortaya koydu.

 

“Afetler, toplumun dayanışma gücünü ortaya koyuyor”

Etkinlikte konuşan İBB Başkanı, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu ise sözlerine afetlere karşı en etkili savunmanın hazırlıklı olmak olduğuna vurgu yaparak başladı.

Projenin sadece afetlere karşı dayanıklılığı değil, aynı zamanda Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki iş birliğini de güçlendireceğine inandığını ifade eden ve afetlerin toplumların dayanışma gücünü de ortaya koyduğunu belirten İmamoğlu, “Bu dayanışma, sınırları aşan, insanlığı bir araya getiren en güçlü unsurdur. Afet yönetiminde yalnızca kamu kurumlarının değil, sivil toplumun da kritik bir rolü var. Afetlere karşı hazırlık ve kriz yönetimi süreçlerinde sizlerin emeği olmadan, afetlerin zararlarını azaltmak, oluşan yaraları sarmak ve toplumu hızla normal hayata döndürmek mümkün değil. Bu nedenle STK temsilcileri ve gönüllülerle omuz omuza yol yürümenin önemine inanıyoruz. Ayrıca ülkemizde derin yaralar bırakan 6 Şubat 2023 depremlerinin hemen ardından Avrupa Birliği’nin sergilediği güçlü dayanışma için de kendilerine teşekkür ediyoruz.” dedi.



Konuşmaların ardından Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski ve Afet Platformu adına Temel İhtiyaç Derneği Başkanı Hande Tibuk’un liderliğinde Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği, Hayata Destek Derneği, İhtiyaç Haritası Kooperatifi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı yöneticilerinin katılımıyla Avrupa Birliği İş Birliği Hibe Sözleşmesi imzalandı.


Türkiye genelinde donanımlı afet gönüllüleri yetiştirilerek, yerelde de afet müdahale kapasitesi ve koordinasyonun güçlendirilmesi planlanıyor.

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin koordinasyonunda yürütülen proje ile Afet Platformu üyesi 65 kurumla ülke genelinde kurulacak yerel iş birlikleri ve kolektif saha çalışmaları ile sivil toplum kuruluşlarının teknik kapasitesinin de geliştirilmesi sağlanacak. Bu kuruluşlar, risk değerlendirmeden kaynak yönetimine, lojistik planlamadan kriz iletişimine kadar geniş bir yelpazede uzmanlık kazanacak.


Toplumsal afet bilincinin ve hazırlık düzeyinin yükseltilmesi için yaygın iletişim kampanyaları ve eğitim programları da düzenlenecek. Özellikle risk altındaki grupların ve dezavantajlı kesimlerin afetlere karşı direncinin güçlendirilmesi öncelikli hedefler arasında yer alıyor.


Afet Platformu: BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ!

Afet Platformu çatısı altında bulunan 65 sivil toplum kuruluşunun her biri, farklılaşan çalışma alanlarıyla afet platformuna ayrı bir uzmanlık kazandırıyor. 2023 yılında yaşadığımız acı deprem felaketi sonrasında, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin de koordinasyonu ile başlanan proje geliştirme süreci, yaklaşık bir buçuk yıllık hazırlık sürecinden sonra 2024 yılının Ekim ayı itibariyle faaliyetlerine başladı. 65 üye tarafından proje yürütücülüğü konusunda 4 üye kurum yetkilendirildi. Platform üyesi diğer kurumlar da afet yönetiminin farklı aşamalarında tamamlayıcı roller üstlenerek bütüncül bir yaklaşım sergiliyor. Bu kapsamda Afet Platformu’nun mottosu da #BirlikteGüçlüyüz! oldu.

 


 



 


Comments


BRANDMAP

İş Dünyası Bilgi Paylaşım ve

Marka Yönetimi Platformu

  • LinkedIn - Siyah Çember
  • Twitter
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2024 BRANDMAP

Screen Shot 2021-01-25 at 19.44.13.png

PARTNER OF BRANDMAP

Ana Sayfa

Hakkımızda

Künye

Üyelik

Arşiv

Yasal Uyarı

Kullanım Koşulları

Eğitimler

Etkinlikler

TrendPaper

Makaleler

visa-mastercard_logo.png

Ödeme ve Teslimat   I  Üyelik Sözleşmesi    I  KVKK

Teslimat:

Saraybosna Cad. Gökorman Sitesi A Blok D. 207

Aşağı Dudullu Ümraniye İstanbul 

+90 212 973 7375

info@brandmap.com.tr

bottom of page