ş yerinin alışveriş yeri Avansas, bu kez iş yerlerinin kağıt kullanım alışkanlıklarını ve satın alma tercihlerini araştırdı. Türkiye genelinde 2 bine yakın iş yeri ile gerçekleştirilen araştırmaya göre işletmelerin yüzde 30’u pandemiden sonra kağıt kullanımını azalttığını belirtiyor. Araştırmaya katılan iş yerleri kağıt kullanımını azaltmak için eğitimler verip önlemler alırken geri dönüşüme de özen gösteriyor.
Avansas, iş dünyasının gündemindeki gelişmeleri araştırmaya devam ediyor. Koronavirüs pandemi döneminde artan dijitalleşmeyle birlikte işletmelerin iş yapış alışkanlıkları hızla değişirken, bu süreçte kağıt kullanım tercihleri ve ileriye dönük alınan önlemler soruldu. Türkiye genelinde 2 bine yakın iş yeri ile gerçekleştirilen araştırmada işletmelerin kağıt ürünü alışverişlerinde yaptığı tercihler, kağıt kullanımını azaltmak için yapılan çalışmalar ve geri dönüşüme verilen önem hakkında detaylı veriler elde edildi.
İŞLETMELERİN YÜZDE 30’U KAĞIT KULLANIMINI AZALTTI
Araştırmaya göre küçük ve orta büyüklükteki işletmeler pandemi sonrasında kağıt kullanımını önemli oranda azalttı. Her 10 işletmeden 3’ü kağıt tüketiminin azaldığını belirtirken, 4’ü ise kağıt tüketiminin aynı kaldığını belirtti.
İş yerlerinde en sık kullanılan kağıt ürününün ise her zaman olduğu gibi A4 boyutundaki kağıt olduğu görülüyor. İş yerleri için en sık yapılan kağıt ürünü alışverişinde yüzde 90’lara varan oranda fotokopi kağıdı öne çıkarken ajanda, defter, yapışkanlı not kağıtlar ve bloknot da en sık alınan ürünler arasında yer alıyor.
KAĞIT ÜRÜNLERİNDE BÜTÇE 5 BİN TL
Kağıt ürünleri en sık baskı, fotokopi, çıktı işleri için kullanılıyor. “İş yerinizde kağıt ürünlerini en çok hangi sebeplerle kullanıyorsunuz?” sorusuna küçük işletmelerin yüzde 84’ü orta büyüklükteki işletmelerin yüzde 92’si “baskı/fotokopi/çıktı alma vb. işler” yanıtını verdi. “Not alma/yazı yazma/planlama yapma işleri için” yanıtı ikinci sırayı alırken dosya arşivleme ve irsaliye/fatura amacıyla kullanım da üst sıralarda yer aldı.
Geçtiğimiz bir yılda işletmelerin oransal çoğunluğu kağıt ürünleri için 5 bin TL ve üzeri bütçe ayırdıklarını belirtiyor. Küçük işletmelerin yüzde 57’si, orta büyüklükteki işletmelerin ise yüzde 54’ü kağıt ürünü alışverişlerini toplu olarak gerçekleştiriyor.
KAĞIT TASARRUFUNA ÖNEM VERİLİYOR
Araştırmaya göre, iş yerlerinin büyük çoğunluğu kağıt tasarrufuna verdiği önemi çalışanlarına da aktarıyor. Küçük işletmelerin yüzde 75’i, orta büyüklükteki işletmelerin de yüzde 68’i kağıt tasarrufu konusunda çalışanlarına eğitim veriyor. Sürdürülebilirlik konusunda artan bilinç ile birlikte iş yerlerinin yaklaşık yüzde 75’i işletmelerinde geri dönüşüm kutusu bulunduruyor. Geri dönüşüm kutusu bulundurmayan işletmelerde ise kullanılan kağıtlar, yüzde 70’e varan oranda çöpe atılıyor.
Comments